Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2019 14:57 - В търсене на цялото
Автор: milaivanova2 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1910 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всеки път, когато започвам да пиша за лечение, болести и здраве се сблъсквам с огромен проблем- враждата между традиционната и нетрадиционна медицина. Техники, начини, опит на лечители и култури от векове, с лека ръка се пренебрегват и яростно отхвърлят, в полза на технологии и скъпоструващи лекарства с бърз ефект. Ефект! Точно това е големият проблем. Ефектът не е лечение. Ето защо...
Традиционната медицина усъвършенства до истеричност методите си за диагностика, но не и методите за лечение. Най-общо казано третира пациентите като машини, които са повредени и трябва да бъдат поправени, веднага, ако може! С абсолютна категоричност започва ровене и търсене в програмите на машината, за да се постави ТОЧНАТА диагноза. Пациентите стоят и мълчат наказани, защото са се повредили и не знаят какво им е. А апаратите, с които ги изследват излизат с диагнози, които отново са категорични.
Често пъти хората отиват при лекаря с надежда, а си отиват с купчина лекарства и химикали, които да заглушат симтомите им. Обезверени, защото диагнозата често се приема като присъда за виновност.
От древни времена се е знаело, че лечението е изкуство. В гръцката митология Аполон е богът на изцелението и изкуствата, който предал своето знание на сина си Асклепий. Асклепий не само помагал на хората да не умират, но и възкресявал някои от тях. Тези някои не били всички, а тези, които имали чисто сърце. Когато се чувствали физически не добре онези хора нямали друга възможност освен да молят боговете за помощ. И до днес молитвата се използва от много култури по света като лечебен метод, макар че медицината подминава това с пренебрежителното обяснение „плацебо“ ефект. 
В по-късни времена, хората разбрали, че листа, корени, камъни и минерали лекуват и се отнасяли с особена почит към тях и към билкарите. Навсякъде по света се лекувало с билки, а билкарите били особени хора. Мистични! Различни! И лекували с едни и същи билки както хората, така и животните и целия жив свят. В нашето съзнание винаги изплува народната поговорка: „ за всяка болка има билка“, често несъзнателно. Но още в началото на технологичния XX век и на това природолечение са сложени рамки. Защото е евтино и достъпно за всички. Фармацевтичната индустрия започва да използва части от лечебните растения, които използва за производството на химикали, които нарича лекарства /лек, лечение/ и така подменя същността на изцелението. Защо ги наричам / и не само аз/ химикали?! Ами много просто: защото са точно това. Как са създадени повечето лекарства? 
Ето как...
Избира се билка с подходящ ефект и се анализира. Дотук добре, но не става за патентоване и следователно така не могат да се печелят пари, защото не е новост, среща се в природата в естествено състояние. Затова следващата стъпка е химическа промяна на „активното“ вещество и изработването му в лабораторни условия. Ето вече имаме нов лабораторен продукт, който струва пари. Имаме химикал / от химия, химически/. Много от вас ще възразят, че това не е толкова лошо. Лошо е, много лошо, защото органичните системи в тялото са създадени така, че да работят с органични вещества. А така сме създали неорганично вещество, което организмът не може да преработи. Нарича се „токсин“. Имаме цяла индустрия, която се занимава с производство на токсини, наричани за разнообразие с различни имена. Така например най-продаваното лекарство в историята е Валиум. Получено е от корени на растението валериана. Корените са известни със седативния си и успокоителен ефект. Не е известен нито един случай на човек, пристрастен към корен на валериана. Фармацевтичните компании, обаче не могат да го патентоват, защото корена се среща естествено в природата. Химическият му синтез, обаче доведе до отварянето на клиники за пристратени по целия свят. 
С този поглед назад исках да ви покажа, че всяко изкривяване и залитане в крайности подменя реалността и не носи нищо добро. Защото човек не е машина, нито компютър, нито обвивка, в която протичат някакви процеси. И физическите проблеми често са израз на емоционални, душевни проблеми и трябва да се лекуват като едно цяло.
И в хода на разделението, единството между дух и тяло все още прилича на работилница за машиночовеци. Традиционните медици се опитват да поправят тялото, а психотерапевтите усъвършенстват своите работилници за поправяне на духа. Всеки опит на медиците да се интересуват от житейските проблеми на хората, често завършва с думите“докторе, аз не съм луд“. В същото време, всеки прибирайки се в къщи, търси информация за всичко, което му е казал лекарят- болест, лекарство, алтернативни методи на лечение, симптоми, няма значение какво. И освен информацията, открива огромни разногласия от експерти за всичко, което е прочел. Ако искате да се убедите колко фрустриращо е това, може да опитате да напишете на търсачката някоя болест, симптом или дори начини за заспиване. 
Всъщност лудостта е в разделението, противопоставянето и отричането на хилядолетни практики и знание за изцелението на човека. Това знание е хилядолетен опит, който все повече лекари, психотерапевти, медицински сестри и лечители имат куража да не отричат и да не пренебрегват, защото показва уважение към лечителското изкуство и човека. Всеки от тях може да разкаже за безнадеждни случаи с „внезапно изцеление“, които му сочат, че надежда все пак има.
И все пак какво да правим, когато имаме здравословен проблем?
Убедена съм, че трябва да направим първата крачка. Това е едно малко движение, което не променя кой знае какво на пръв поглед, но може да преодолее първоначалното вцепенение и страх от болестта. За да направи тази първа крачка всеки от нас се нуждае от подкрепа / приятели, семейство, вътрешна сила, живо същество/, защото само в добронамерена среда може да усети и почувства, че е част от цялото и да повярва в изцелението си. Първата крачка е изборът и осъзнаването, че колкото и тежка да е диагнозата има изцеление и то зависи от две неща- желание за живот и вяра в лечението. Лечението понякога изисква време и усилията на много хора, но е възможно. Чувствата са свързващите нишки в лечението. Алтернативните методи не изключват традиционната медицина, както и тя не бива да го прави. 
И както казва Йоахим Фаулщих „ древното знание отдавна вече не се намира в противоречие с модерната наука. Откритията, направени от невробиолози и изследователи на мозъка през последните години потвърждават, че тялото, съзнанието и душата са тясно свързани помежду си, преплетени в една голяма мрежа и именно в нея се крие тайната на изцелението.
Онова, което са предричали най-великите умове на нашето време, включително и Алберт Айнщайн вече е открито и потвърдено.
В началото на XX век, Нилс Бор, един от светлите умове на своето време обичал да разказва една история. Близо до вилата му живеел един човек, който държал окачена над входната си врата подкова. Според народното вярване, тя трябвало да му донесе късмет. Негов познат удивено попитал собственика на този магически предмет дали наистина е толкова суеверен, че го държи там. „ Не, разбира се- отвърнал човекът, - но казват, че подковата носи късмет, дори и да не вярваш в нея.“ 
Тази история показва нов път- критично мислене, съчетано с шеговита откровеност: дори разумът да се противи, човекът не иска да се лиши от от вероятния благодатен ефект на магическото въздействие. Така той си остава разумен, защото печели допълнителна възможност, без да губи каквото и да било.
image



Тагове:   цялото,   търсене,


Гласувай:
4



Следващ постинг

1. germantiger - +
12.08.2019 15:10
ДНЕШНИЯ човек, а вероятно и "вчерашния" винаги е неблагодарен и често пъти невеж.

Неблагодарен, защото ако не беше т.нар. конвенционална медицина, той днешния, нямаше да бъде жив

Благодарение на фамакология, медицински грижи, условия, храна и какво ли още не - днес хората живеем над 60-70-80 години, а хилядолетия преди нас са живели 30-40-50 и причините за това са не смао войните

РАЗБИРА СЕ, ИНТЕРДИСПЛИНАРНО И ЗАЕДНО в науките и методите, практиките.

ПС
ако на аватара/фотоса сте Вие - красива сте!
цитирай
2. germantiger - КАТЕГОРИЧНО ДА - цитирам постинга
12.08.2019 15:18
И както казва Йоахим Фаулщих „ древното знание отдавна вече не се намира в противоречие с модерната наука

В началото на XX век, Нилс Бор, един от светлите умове на своето време обичал да разказва една история. Близо до вилата му живеел един човек, който държал окачена над входната си врата подкова. Според народното вярване, тя трябвало да му донесе късмет. Негов познат удивено попитал собственика на този магически предмет дали наистина е толкова суеверен, че го държи там. „ Не, разбира се- отвърнал човекът, - но казват, че подковата носи късмет, дори и да не вярваш в нея.“
Тази история показва нов път- критично мислене, съчетано с шеговита откровеност: дори разумът да се противи, човекът не иска да се лиши от от вероятния благодатен ефект на магическото въздействие.
цитирай
3. morskipesni - Значи, трябва пациентът да плучи свръхточна диагноза от компетентен лекар..
12.08.2019 15:18
..след което да отиде при полуграмотния знахар за да му бъде назначено "лечение"? Хайде пак да помислите!
цитирай
4. milaivanova2 - . . след което да отиде при полугр...
12.08.2019 15:56
morskipesni написа:
..след което да отиде при полуграмотния знахар за да му бъде назначено "лечение"? Хайде пак да помислите!

Помислих... Благодаря за коментара. Интегрирането на древните познания не означава "полуграмотни знахари" и "високотехнологични лекари". Интегрирането на мненията е в основата на статията и в избора на всеки пациент.
цитирай
5. milaivanova2 - ДНЕШНИЯ човек, а вероятно и &quo...
12.08.2019 15:58
germantiger написа:
ДНЕШНИЯ човек, а вероятно и "вчерашния" винаги е неблагодарен и често пъти невеж.

Неблагодарен, защото ако не беше т.нар. конвенционална медицина, той днешния, нямаше да бъде жив

Благодарение на фамакология, медицински грижи, условия, храна и какво ли още не - днес хората живеем над 60-70-80 години, а хилядолетия преди нас са живели 30-40-50 и причините за това са не смао войните

РАЗБИРА СЕ, ИНТЕРДИСПЛИНАРНО И ЗАЕДНО в науките и методите, практиките.

ПС
ако на аватара/фотоса сте Вие - красива сте!


Благодаря за коментара. Да на фотоса съм аз, благодаря и за комплимента.
цитирай
6. nedovolen - Човек, колкото и плътен да изгле...
23.08.2019 17:39
Човек, колкото и плътен да изглежда, даже и красив като този на снимката, се състои от 5% материя и 95% енергия. Така е с всеки организъм и предмет.
Кое трябва да се лекува, ако нещо не е наред. 5, или 95.
Ако отидеш на лекар с болки в стомаха, примерно, и започне да ти лекува стомаха, значи нищо не прави.
Пак към цялото, с други думи.
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milaivanova2
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 14173
Постинги: 4
Коментари: 12
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031