Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
26.09.2020 15:24 - Билки, наименованията на които започват с буквата Ж.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4382 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 26.09.2020 15:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дойде есента, дано дълго да бъде слънчева и топла, както бе в първите дни, за да узреят горските плодове. Скоро брах плодчета бъзак, но едвам успях да намеря узрели.

Днес ще ви покажа билките, наименованията на които започват с буквата Ж, които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали. Тези, които са напреднали в материята снимат по време на билкобер и публикуват в групата, като по този начин помагат на новите членове да научат как изглеждат билките в естествени условия. Новите членове също снимат каквото срещат в гори и поля и питат за наименования и ползи на тези билки. Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства за съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билки.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.

image
 

Жабина лъжичка (Жиловлековидната лаваница) (Alisma plantago-aquaticaL.) (сем. Alismataceae — Лаваницови)

Снимка: Невена Босилкова

Употребяема част на билката жабина лъжичка: коренищата

Употреба на жабината лъжичка като лечебна билка

В източните страни (Китай,Индия) билката се употребява против диабет, нефрит, бъбречни страдания и кръвно налягане. Нашата народна медицина я прилага като пикочогонно средство: 2 чаени лъжици ситно нарязана билка се вари 10 мин. в една чаена чаша вода, прецежда се и се изпива на 3 — 4 пъти за 1 ден. Поради съдържанието на голям процент скорбяла коренищата (в сухо състояние) могат да се употребяват и за храна.

https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/zhabina-lazhichka-zhabnik-zhilovlekovidna-lavanitsa.html

 

image

Жаблек лечебен(Galega officinalis L.),многогодишно тревисто растение от семейство Бобови.

Снимка: Невена Босилкова

Употребяема част: Използваната част на жаблека са стръковете, брани през време на цъфтежа - юни -август.
Лечебно действие: Снижава съдържанието на захар в кръвта, т. е. има подобно на инсулина действие. Препоръчва се като хипогликемично средство - под влияние на галегина, съдържащ се в билката, се понижава кръвната захар. Диуретично, потогонно, увеличава млечната секреция.
Приложения: при лечение на леки форми на диабет; помощно средство при лечение на диабета с инсулин и други; лечение на бъбреците и пикочния мехур; за увеличение млякото на кърмачките; като потогонно средство при настинка и температура; при глисти; като противосъсирващо ; при увеличение на простатата.
Повече за него съм писала тук;

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/09/18/letni-bilki-jablek.399635

 

image

Живениче възлесто (Scrophularia nodosa)

Снимка: Катя Вакарелова

В миналото растението било използвано за лечение на гнойни рани, абцеси, както и скрофулоза, известна също като живеница. Това заболяване е вид туберкулоза на лимфните жлези на шията. При нея те се надуват неимоверно и седят като твърди, изпъкнали бучки под кожата.

Съгласно учението, че външния вид на растението предрича с какви заболяжания се бори то, растението било наречено живениче и използвано за лечение на тази болест.

През 1653 година живеничето било нарчано throatwort (ценна за гърлото) именно заради лечебните си свойства. Освен това, с живениче се лекували още лунички, петна и червенини по лицето. То борело отоци и тумори.

Днес приложението му е същото. Използваемите части са корените, надземните части и цветвете на растението. Основното му действие е антиартритно, дължащо се най-вече на иридоидите, които се съдържат него.

https://gotvach.bg/n5-48758-%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8_%D0%BE%D1%82_%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5


image

Живениче кучешко(Scrophularia canina L.)

Снимка: Дарина Пейкова
То също е лечебно растение, използва се външно при кожни проблеми. Лечителят Васил Дамянов съветва да се правят бани на цялото тяло с кучешко живениче при периорален дерматит: https://bgflora.net/families/scrophulariaceae/scrophularia/scrophularia_canina/scrophularia_canina.html

 


image

Живовляк теснолист Plantago lanceolata L.

Снимка: Снимка: Дарина Пейкова

Билката действа противовъзпалително, кръвоспиращо, бактериостатично, секретолитично и отхрачващо. Използва се при стомашно-чревен катар, метеоризъм, колики в червата, стомашна и дуоденална язва, при хронични възпалителния на дихателните пътища, астма, болести на черния дроб и други.

https://bgflora.net/families/plantaginaceae/plantago/plantago_lanceolata/plantago_lanceolata.html?fbclid=IwAR2QSO4tnWnoCvau-rUrjjdwa4tYa5U1ruHgIIRddljYVHJ5rK-BfVHbM_I

Използвам теснолистният живовлек вътрешно за лечение на горните дихателни пътища при настинки и грип, под формата на чайчета, комбинирани и с други билки-мащерка, липа, бъз, риган, приготвени като запарка, слага се по една чаена лъжичка от всяко в литър и половина кипяща вода и като поизстине до търпимост се изпива за деня, подсладено с мед и с добавка лимоново резенче.Използвала съм и семената му за прочистване на чревния тракт. Повече за него съм писала тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/11/05/jivovlekyt-nai-dobriia-lek-za-rani.429908?fbclid=IwAR1x10dPb0gmgazdqaQWunbXeqgyicW4m88hQ-uGYrm-1kzXWXOfrHUErk4

Зададен въпрос в билковата група:

Допустимо ли е пиенето на прясно изцеден сок от живовляк? Би ли бил лечебен сироп от също пресния сок, консервиран да речем 1:1 с мед? Спиртен извлек само от листата?

Отговор от Божанка Гатева:  Народната рецепта за сироп от живовлек при кашлица е такава. Равни части, 1:1 живовлек с мед, живовлека е смлян и разбъркан с меда. Държи се в хладилника, и се взема по една супена л. 3-5 пъти дневно от големите, и чаена от децата.
Друга много подобна рецепта е със захар. Слага се равни части живовлек и захар в стъклена бутилка с широко гърло, буркан. Заравя се в земята на 20-30 см дълбочина, и отлежава 1година.После, когато се извади, живовлека е стопен, и в бутилката има чист сироп. Пие се по същия начин.


image

Живовляк широколист (Plantago major)

Снимка: Теменужка Александрова

Има научни доказателства за употребата на широколистния живовляк като алтернативно лекарство при лечението на астма, емфизем, проблеми с пикочния мехур, бронхит, хрема, хипертония, ревматизъм и контрол на кръвната захар. Отвара от корените му се използва при лечение на широк спектър от оплаквания, включително диария, дизентерия, гастрит, пептична язва, синдром на раздразнените черва, хеморагия, хемороиди, цистит, бронхит, хрема, синузит, кашлица, астма и сенна хрема. Коренът се използва като противоотрова при ухапвания от гърмящи змии.

 

Безопасно и ефективно лекува кървене - бързо спира притока на кръв и насърчава ремоделирането на увредената тъкан. Затоплени листата се използват като мокра превръзка при рани, кожни възпаления, злокачествени язви, порязвания, ужилвания и отоци и с цел заличаване на белези. Лапа от топли листа превързана към рани и възпалителни огнища помага за извличането на тръни, отнемането на температура от мястото и успокояване на възпалението. При ухапване от насекоми, змии, паяци, при нараняване или обриви по тялото се прилага с особена успешност лапа от листа на билката. Тя повлиява и изключително неприятните обриви, които се развиват при контакт с отровен бръшлян, отровен дъб и отровна смрадлика, както и кожни микози. Лапата се оставя на поразеното място в продължение на от 4 до 12 часа. Чай, мехлем или тинктура от билката също повлияват показаните състояния. При възпаление на очите се правят компреси от пресни счукани листа.

 

Още за Широколист живовляк, Петложилка, Жилавец, Бърда (Plantago major) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%BA-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%86-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0


image
 
Среден (среднолистен) Живовлек, Plantago media.

Снимка: Биляна Тенева

Притежава свойствата на теснолистния и широколистния. Различава се освен по листата и по розовия цвят.
Растението е годно за консумация и отдавна запазва репутацията си с лекарствени ефекти като стягащо средство и средство за лечение на рани. В древността се използвало срещу зъбобол и очни инфекции. Археологически находки свидетелстват за използването му по време на hримската епоха във Великобритания . Семената действат слабително . Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Plantago_media

image

 Живовлек тинтявовиден (Plantago gentianoides)

Снимка: Невена Босилкова

Този живовляк снимах около езерото срещу хижа Мусала едно лято. Листата му са меки като кадифе и са покрити с бели власинки. Много му се чудех, за първи път виждах такъв живовляк. Лечителят Васил Дамянов ми отвори очите за вида му и написа, че той е най-лечебен от всички видове. Не открих никъде да пише такова нещо, но на пекани билкари като него може да се вярва.

http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=5&taxon_id=250064146

image

Жлезиста слабонога (Impatiens glandulifera, Jewelweed, Himalayan balsam)

Снимка: Дарина Пейкова

Употребяемите части на растението са неговите листа, семена и извлеченото от тях масло.Смачкани корени и листа са прилагани на челото, ръцете и краката, за да осигурят охлаждащ ефект. Листната отвара се е използвала при стрес и психическо напрежение. Цветята са използвани срещу ухапване от змии.

В Северна Америка билката е била използвана като билковo лекарствo за лечение на пчелни ужилвания, ухапвания от насекоми и обриви от коприва. Прилагана е и след контакт с отровен бръшлян, но проучванията в този случай за лечебните свойства на жлезистата слабонога са противоречиви. В този аспект проучване през 1958 г. установява, че друг вид слабонога - Impatiens biflora е ефективна алтернатива на стандартното лечение на дерматит, причинени от контакт с отровна смрадлика. Други изследвания пък показват, че растенията от съответния род нямат противосърбежни свойства.

 

Още за Жлезиста слабонога (Impatiens glandulifera, Jewelweed, Himalayan balsam) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B6%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%B0

image

Жълта резеда (Reseda lutea L.)

Снимка: Красимир Терзиев

Употребяват се цъфнали връхни части, които се отрязват на 30 см от върха на цветовете на растението и корени.

Действие: успокояващо; имуностимулиращо;диуретично;облекчаващо заболявания на стомашно-чревния тракт.

Приема се главно при запек и проблеми с харносмилането. По-малко внимание се отделя на другите й ефекти.

Начин на употреба: извлек - приготвя се от надземната част на билката. 6 чаени лъжички билка се заливат с половин литър вода и престояват така 8 часа. Извлекът се пие на глътки в продължение на един ден.;

външно приложение - приготвят се лапи от стрити, пресни или сухи листа като кашичка с вода или мляко;

Още за Жълта резеда (Reseda lutea) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%B4%D0%B0?fbclid=IwAR3C2cDqje07g6HWx-VKewslor-xXJ4HCv6HEoLU38ya7jUF9zOZi0Iy98Y

image

Жълтуга бояджийска, обикновена (Genistae tinctoriae)

Снимка: Невена Босилкова

Използват се цъфтящите и облистени връхни части , отрязани на около 30 см от върха.

Действие: пикочогонно, слабително и капиляроукрепващо, възбужда центъра на дишането, повишава кръвното налягане, действува кръвоспиращо.

Приложение. При отоци от различно естество, възпаления и камъни в бъбреците и пикочния мехур, възпаление на жлъчните пътища, хемороиди, подагра, ревматизъм, сърдечна невроза и др. Българската народна медицина препоръчва жълтугата още при чернодробни и далачни възпаления, мокър лишей, болести на щитовидната жлеза и др. Външно билката се използува за налагане при изкълчено, набито, гнойни рани и др.Освен че жълтугата е медоносна, изсушени стръкове от храста и семената му се препоръчват за лекуване за дихателната система. Жълтугата се използва и в бояджийството.

Начин на употреба. Приготвя се запарка от 1 чаена лъжичка оситнена билка с 250 см3 вряща вода, която се изпива за 1 ден.

Повече за нея и многото й братовчедки съм писала тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/04/29/proletni-bilki-jyltuga-slyncheva-peperuda-genista.328374

   

image

Жълтуга горска(Genista ovata)

Снимка: Иванка Трънкарова

Съгласно нашата флора, също е лечебен вид, дават я на места синоним на обикновената, но е доста по-дребна:

https://bgflora.net/families/fabaceae/genista/genista_ovata/genista_ovata.html

 

image

Жълтуга румелийска (Genista rumelica Vel.)

Снимка: Райчо Аол

Характерно за нея е, че бързо й опадат листата, вижте тук:

https://bgflora.net/families/fabaceae/genista/genista_rumelica/genista_rumelica.html


Експериментално са установени противовъзпалителното, противоязвеното и капиляроукрепващото действие.

 

image

Жълтурче пролетно (Ranunculus ficaria, Vicaria verna )
Снимка: Невена Босилкова

В народната медицина се използва само външно за обезболяване на болни стави при ревматизъм, артрит и подагра под формата на лапи от запарената листна част върху болните участъци.

Тук съм писала за него:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/04/10/proletno-jylturche-radost-za-dushite.1099184?fbclid=IwAR0UCr1d4xapjK0S0_ztvelgCiXaawvQC4DeqzEZBAnirGu6qdjNRZv4npo

 


image

 Жълтоцветен, вълнест аспурт (Carthamus lanatus L.)

Снимка:Валентина Илиева

Жълтоцветният вълнест аспурт притежава много ценни лечебни свойства, препоръчва се цялото растение да се използва за медицински цели. Химическият му състав все още не е напълно изяснен.
Билковият екстракт от това растение е активен срещу мутанти както на раковите клетки, така и на стафилококите.
Запарката и отварата, приготвени от листа му , се използват за лечение при истерия и жълтеница, а също така се използват като много ефективни потогонни, жлъчегонни и диуретични лекарства. Като много ефективно слабително се използва отвара от плодовете му. Забележително е, че растителното масло от неговите плодове е напълно приемливо за консумация.
При неврози се препоръчва използването на следното много ефективно лекарство, получено на основата на това растение: за да го приготвите е нужно да вземете една супена лъжица натрошени сухи листа от жълтоцвтния аспурт и да го залеете с около една чаша вряща вода. Първо, получената лечебна смес трябва да се запари за около един час, след което тази смес много внимателно се прецежда през филтър. Полученото лекарство на базата на това растение се приема от два до три пъти на ден преди хранене, една трета или една четвърт от чашата.
Като слабително се препоръчва да се използва следното много ефективно лекарство на основата на това растение: за да приготвите такова лекарство, ще трябва да вземете около една чаена лъжичка от плодове му и да ги залеете с една пълна чаша вода. Следва варене, но е забравено да се отбележи продължителността, предполагам е около 10 мин. Получената лечебна смес първо трябва да се остави да кисне за около един час, след което тази смес трябва да се филтрира много старателно. Пие се на гладно сутрин и вечер по една трета от чашата като слабително средство. При условие, че това лекарство се прилага правилно, положителният ефект ще бъде забележим доста бързо, в зависимост от степента на интензивност на заболяването.

Източник: https://www.asienda.ru/plants/saflor-sherstistyj/

 

Повече за използването на тези билки може да научите в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001601692108&sk=media_set&set=a.2081124768617559&type=3

 

image

Това е колаж от тези билки, направен от Нети Дамянова, админката на публичната група "Тайната на билките" във фейса.

 

 

Който го влече да идва при нас, вече сме над 28 500 човека.

https://www.facebook.com/groups/1830831407232538/

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
10



1. ka4ak - ж-ЖЕНА!!!
26.09.2020 15:44
БИЛКА-ТРЕПАЧ......
цитирай
2. kasnaprolet9999 - БИЛКА-ТРЕПАЧ. . . . . . вярно, тази ...
26.09.2020 16:17
ka4ak написа:
БИЛКА-ТРЕПАЧ......

вярно, тази билка съм я пропуснала.
цитирай
3. ka4ak - 2. kasnaprolet9999 - БИЛКА-ТРЕПАЧ. . . . . . вярно, тази ... ЗА ТОВА БЕШЕ ПОБЪРКАЛА,ЦЕЛИЯ ВИПУСК....
26.09.2020 17:34
kasnaprolet9999 написа:
ka4ak написа:
БИЛКА-ТРЕПАЧ......

вярно, тази билка съм я пропуснала.

ДАЖЕ И ЗАЙЦИТЕ.....ОПАСНА БИЛКА СИ.....!!!!!!!!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - БИЛКА-ТРЕПАЧ. . . . . . вярно, тази ...
26.09.2020 20:49
ka4ak написа:
kasnaprolet9999 написа:
ka4ak написа:
БИЛКА-ТРЕПАЧ......

вярно, тази билка съм я пропуснала.

ДАЖЕ И ЗАЙЦИТЕ.....ОПАСНА БИЛКА СИ.....!!!!!!!!

Спомням си на една блогерска среща, когато раздаваше екземпляри от списанието, как падна от стола, когато се появих и добре че те хванах за ръцете, та не си счупиш главата. После ми каза, че такива като мен са ги горили на кладата, вещица съм била, не съм мръднала и пр. Затова съм склонна да ти повярвам, но мисля че преувеличаваш.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15320593
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031