Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2019 08:47 - Аз не го вярвам! Най-големият вид пчела в света, чийто размер е човешки THUMB, за който се смята, че е изчезнал в продължение на 38 години, се намира на остров
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 1439 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.02.2019 08:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Аз не го вярвам! Най-големият вид пчела в света, чийто размер е човешки THUMB, за който се смята, че е изчезнал в продължение на 38 години, се намира на остров в Индонезия
  • Гигантската пчела на Уолас е четири пъти по-голяма от обикновената европейска пчела
  • Експертите от дивата природа откриха, че единствената жива жена живее в гнездото на термити 
  • Клей Болт, фотограф на дивата природа, пръв го снима и заснема
  • Той напуснал екземпляра от дивата природа, за да се погрижи за популацията на вида

От ВИКТОРИЯ БЕЛ ЗА МЕЙЛЪНЛАЙН

ПУБЛИКУВАНО: 15:19 GMT, 21 февруари 2019 | АКТУАЛИЗИРАНО: 23:31 GMT, 21 февруари 2019 г.

 


https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6729989/Worlds-biggest-bee-missing-38-years-alive-Indonesia.html?fbclid=IwAR3DlmCdc7DWA4IwPwtNKbhk1-QedwEnis57KqvJhSvS9tI21I4MBboywaM

Най-голямата пчела в света е открита, след като се смята, че видът е изчезнал, тъй като от 1981 г. насам не е наблюдавано. 

Известна като гигантската пчела на Уолъс - която е толкова дълга като палеца на възрастен - създанието е намерено на малко изследван индонезийски остров.

Експертите от дивата природа установиха, че единствената жива жена, живееща в гнездото на термити, се намира на едно дърво, повече от два метра от земята.

Голиатът е четири пъти по-голям от европейската пчела и за разлика от братовчед си, самотното същество не живее в гнездо със стотици други пчели. 

Превъртете надолу за видеоклип 

image   4
     

Най-голямата пчела в света е намерена, след като се е смятало, че видът е изчезнал, тъй като последният път, когато е бил забелязан екземпляр, е бил през 1981 година. изследва индонезийския остров

Клей Болт, фотограф на дивата природа, пръв видя насекомото, което носи името на британския натуралист и изследовател Алфред Ръсел Уолъс.

Уолъс го открил за първи път през 1858 г. и  описал женската пчела като „голямо насекомо, подобно на черна оса, с огромни челюсти като бръмбар на елен“.  

- Беше абсолютно смайващо да видя този „летящ булдог“ на насекомо, че не сме сигурни, че вече съществува, за да имаме истински доказателства точно там пред нас в дивата природа - каза г-н Болт.

- За да видиш колко красив и голям е животът в живота, да чуеш звука на огромните му крила, които блъскаха, докато минаваше покрай главата ми, беше просто невероятно. " 

image   4
     

Експертите от дивата природа установиха, че единствената жива жена, живееща в гнездото на термити, се намира на едно дърво, повече от два метра от земята. Голиатът е четири пъти по-голям от европейската пчела и за разлика от братовчед си, не живее в гнездо със стотици други пчели.

Видеото се възпроизвежда отдолу , Кликнете тук, за да разширите до пълната страница     Заредено : 0% Напредък: 0% 0:18 Pause Със звук   Current Time0:18 / Duration Time0:30 Цял екран         РазгъванеЗатвори

Въпреки размерите си, почти нищо не се знаеше за потайния жизнен цикъл на жената, с изключение на това, че тя живее до голяма степен сама и дупки в термитни могили, които покрива с водоустойчива смола. 

Миналия месец Болт и колегите му започнаха да търсят термитни могили на дървета в Индонезия, последното място на което учен е забелязал. 

През шест дни те претърсили два острова и около 40 могили, борейки се от глад и топлина.

Местният водач на екипа ги насочи в посока към термитно гнездо на едно дърво и забеляза, че нещо вътре се движи, след като освети телефонната си светлина в перфектно кръглата дупка в горната част.

Болт беше развълнуван, когато сам се изкачи, за да види пчелата на Уолас, първия път, когато някой бе гледал създанието от десетилетия.

Той деликатно накара пчелата да излезе с леки движения на тревите и заснети кадри и изображения. 

image   4
     

Експертите от дивата природа установиха, че единствената жива жена, живееща в гнездото на термити, се намира на едно дърво, повече от два метра от земята. Клей Болт, фотограф на дивата природа, пръв снима и заснема насекомото

image   4
     

Клей Болт, фотограф на дивата природа, пръв видя насекомото, което носи името на британския натуралист и изследовател Алфред Ръсел Уолъс. Той описа женската пчела като „голямо насекомо, подобно на черна оса, с огромни челюсти като елен бръмбар.

Г-н Болт е оставил екземпляра си в дивата природа и пази точната локация в тайна, страхувайки се, че тя ще бъде мишена за бракониерите поради нейния размер и рядкост.

През 1981 г., последния път, когато пчелата е била видяна, американският ентомолог Адам Месер я преоткрил в Индонезия. 

Преди това откритие пчелата се е смятала за изчезнала и преди Месер да намери шест гнезда на остров Бакан и други близки острови.

Той наблюдаваше как пчелата използва гигантските си челюсти, за да събере смола и дърво за гнездата си с термитни доказателства.

Преоткриването на женската създава надежда, че видът все още може да оцелее в горите на региона.

Местообитанието продължава да страда от стръмни спадове от обезлесяването, причинявайки огромни въздействия върху околната среда, като например намаляване на видовете насекоми.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ГИГАНСКАТА Пчела на Уолъс?

С приблизителен размах на крилата от два и половина инча Гигантската пчела на Уолас е най-голямата пчела на Земята. 

Видът е открит за първи път от британския натуралист Алфред Ръсел Уолас през 1859 г. 

Смята се, че е изчезнал, докато не е бил преоткрит през 1981 г. от американския изследовател Адам Месер.

Той открил шест гнезда на остров Бакан и други близки острови, но видът бил изгубен за науката отново през същата година.

Документ от 1984 г. засяга историята на живота на пчелата, която показва необичайно обществено поведение, отказвайки живота в кошер. 

Консервираните екземпляри от видовете са отглеждани в частна колекция през годините, най-скоро през 1991 година.

Никой не е бил намерен жив, докато фотографът на дивата природа Клей Болт не огласи откритието си на самотна женска от вида през февруари 2019 година.

Преоткриването му предлага възможност за по-добро вникване в живота на това очарователно създание.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740370
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031